Dromen worden werkelijkheid

Laatste nieuws

20230213_141900-PhotoRoom (7)

In het jaar 2013 opende beeldhouwatelier Staal & Steen haar deuren in Exmorra. Inmiddels zijn we tien jaar verder en dit jubileum gaat niet ongemerkt voorbij. Met een solo-expositie in de Broerekerk te Bolsward en het uitbrengen van een boek worden een aantal dromen van eigenaars Jan Zeeders en Anna Akke Fopma werkelijkheid.


Dankbaarheid
Dankbaarheid is wat Anna Akke Fopma en Jan Zeeders voelen bij het tienjarig jubileum van Staal & Steen, galerie en cursusruimte. Na een verhuizing nu gevestigd in de binnenstad van Bolsward, is voor vele liefhebbers van beeldhouwen al een bekend adres. Maar op zaterdag1 juli en zondag 2 juli exposeren Jan en Anna Akke in de Broerekerk, waar de prachtige ruimte en lichtinval de beelden en bijzondere RVS sokkels nog mooier tot hun recht laten komen. Met gezonde spanning zijn zij druk bezig met de voorbereidingen, waar veel bij komt kijken. Het is dan ook hartverwarmend dat zoveel vrijwilligers/cursisten meedenken en werken aan deze droom. Jan en Anna Akke voelen zich enorm gesteund.


Boek met een missie
Maar dan was er ook nog de droom, voornamelijk van Anna Akke, om een boek te schrijven. Een boek waarin plek is voor alle indrukwekkende beelden en gedichten van haar eigen levensreis, maar ook die van de cursisten en kunstenaars van Staal & Steen. Op deze manier wil Anna Akke laten zien hoe zij vanuit ‘therapeutisch’ beeldhouwen rust en ruimte vond en uiteindelijk beeldhouwdocent/coach werd met een eigen visie. Stappen zetten, door te gaan beeldhouwen, waardoor je je hoofd leeg maakt en bij de kern aankomt. Een proces dat helend kan werken, zo ontdekten ook vele cursisten.
‘De weg naar het beeld’ is dan ook de toepasselijke titel van het boek. Een boek waarmee Anna Akke ook anderen hoopt te inspireren om het helende proces van beeldhouwen te ervaren. Deze missie vormt de basis van Staal & Steen. Tijdens de opening van de expositie op vrijdag 30 juni ’23 zal ook de boekpresentatie plaatsvinden, vanaf dat moment is het boek verkrijgbaar in de Broerekerk en na zondag 2 juli in het atelier.

Vol enthousiasme
Tien jaar Staal & Steen, op weg naar hopelijk nog eens tien jaar. Anna Akke en Jan gaan er in ieder geval vol enthousiasme voor, want er zijn altijd nog meer dromen te verwezenlijken. Maar eerst heten zij iedereen welkom tijdens de expositie in de Broerekerk, of neem eens een kijkje in het atelier Achter de Smeden 14 te Bolsward.