Beeldhouw cursus

Hakken in steen geeft ruimte om je heen

Anna Akke Fopma

Even voorstellen

Anna Akke Fopma | Beeldhouwen in Friesland | Staal en steen

Mijn naam is Anna Akke Fopma, ik ben getrouwd met Jan Zeeders en woonachtig in Bolsward. Ik kan mezelf omschrijven als een enthousiaste flexibele vrouw die gaat voor kwaliteit. Tevens ben ik klantvriendelijk, mensgericht en hou ik van uitdagingen.

Vaak is er een emotie aan mijn beeld gekoppeld en vanuit die emotie ga ik aan de slag om te zien wat het mij brengt. Ik geniet ervan om met symbolieken te werken, dit vindt je ook terug in mijn beeldhouwwerk.

Ik krijg energie, wanneer ik mijn creativiteit en coach ervaring met beeldhouwen in kan zetten om mijn klanten te begeleiden op hun zoektocht naar zichzelf. 

Anna Akke Fopma

Het begin

In 2001, na het overlijden van mijn man, kwam ik voor het eerst in aanraking met beeldhouwen bij de GGZ. Als client heb ik weken naar een steen zitten kijken, uiteindelijk ben ik begonnen met hakken, niet wetende waar ik uit zou komen.

“Als je beter wilt worden zul jezelf stappen moeten zetten”, was het motto.
 

Deze ervaring is mij bijgebleven. Een aantal jaren later liep ik over de markt in Koudum en ontmoette Herma Bovenkerk, zij had een luisterend oor. Ik voelde mij gehoord en gaf mij op voor een beeldhouwcursus. Iedere dinsdagavond genoot ik ervan om richting Koudum te rijden, waar ik mijn emoties kon laten gaan in steen. Op zoek naar mezelf. Dit was het begin van mijn passie voor het beeldhouwen. 

Wanneer ik bezig ben met beeldhouwen vergeet ik alles om mij heen.
 

Jan maakt RVS sokkels voor mijn beelden, die erg in de smaak vallen. Daarom gingen we op zoek naar een geschikte ruimte waar hij deze RVS sokkels met de hand kon slijpen en deze ruimte vonden we in Exmorra. Jan ging hier met regelmaat naar toe en ik ging met hem mee, ik kon daar heerlijk buiten beeldhouwen. Van het één kwam het ander en voor we het wisten hadden wij ons ingeschreven bij de KvK en waren we eigenaren van Staal & Steen, hadden we een Galerie en een mooi, knus beeldhouw atelier. 

Anna Akke Fopma

Lesgeven

Al snel kreeg ik de vraag of ik beeldhouw les wilde geven. Na enig twijfelen of ik dit wel zou kunnen, zei de cursist, “je kan en mag het met mij uitproberen”. Die sprong heb ik gewaagd, terugdenkende aan bovenstaand motto van de GGZ. Er volgden nog een paar enthousiastelingen en ik werd steeds zekerder over mijn stap naar en kwaliteit als beeldhouwdocent.

Om mij meer te ontwikkelen in het lesgeven volgde ik bij het CIVAS de cursus ‘creatieve therapie’. Tijdens deze cursus ontwikkelde ik, naast veel theorie, het schrijven van gedichten passend bij de beleving van het creëren van mijn beelden. Ook ontdekte ik hier de spiritualiteit, geheel nieuw voor mij, wat maakte dat ik mijn klanten nog beter kan verstaan.

Deze cursus smaakte naar meer. Ik schreef mij in bij “de kleine Tiki” een opleiding voor Kunstzinnig dynamisch coachen, zodat ik op een juiste manier mijn cursisten kan begeleiden om hun persoonlijke proces in beeld te brengen. Al beeldhouwend de uitdaging aangaan om nieuwe grenzen te zoeken en te voelen welke processen in jouw leven aandacht vragen. Zo combineer ik steeds vaker de  beeldhouw les met coachen.