Laat leerlingen ervaren en voelen

Het bevordert de fantasie en het ruimtelijk inzicht van de leerling

Workshop aanbod voor

Basisscholen

Tijdens de workshop zoeken alle leerlingen zelf een stukje speksteen uit wat voor hem/haar goed aanvoelt, qua grote, kleur en vorm. Vervolgens gaan ze het speksteentje bewerken met raspen en flexibel schuurpapier. Door te onderzoeken en te voelen maken de leerlingen zelf keuzes over wat ze weg willen halen en wat niet.

Hierna gaan ze het werkstukje polijsten met schuurpapier en water, waardoor de werkelijke kleur van de steen naar boven komt en heerlijk glad aanvoelt. Met veel enthousiasme en inzet heeft iedereen aan het eind van de workshop een prachtig resultaat waar hij/zij trots op mag zijn.  

Overzicht inhoud

Bijzonderheden

Mogelijkheden voor

Basisscholen

Voelsteentje
maken
4
50 per leerling
 • Inclusief materiaal
 • 2 uren beeldhouw les
 • Gebruik van het beeldhouw
  gereedschap
 • Professionele begeleiding
Sieraadje
maken
5
00 per leerling
 • Inclusief materiaal
 • 2 uren beeldhouw les
 • Gebruik van het beeldhouw
  gereedschap
 • Professionele begeleiding
Beeldje
maken
10
00 per leerling
 • Inclusief materiaal
 • 2 uren beeldhouw les
 • Gebruik van het beeldhouw
  gereedschap
 • Professionele begeleiding

Beleef het werken in speksteen

Basisscholen

Mogelijkheid voor de leerkrachten

Naast de workshop voelsteen maken, die ik aanbied voor leerlingen, geef ik jou en jouw team graag een sessie van 2 lessen, waarin je handreikingen krijgt om deze mooie vorm van beeldende vorming aan de leerlingen mee te geven. Je zou dan zelfstandig de klas kunnen begeleiden, in je eigen tempo en de processen die ontstaan goed in je op kunnen nemen.

Beeldhouwen is een creatieve werkvorm, die nog niet erg bekend is in het onderwijs. Het is een prachtige manier om als leerkracht tijdens deze twee lessen zelf te ervaren wat het werken in speksteen met je doet.

Als leerkracht kun je uit deze creatieve werkvorm vervolgens veel informatie over het kind halen. Zijn ze juist rustiger of drukker, is hun gedrag anders? In mijn atelier is al bewezen dat je van beeldhouwen rustig wordt in je hoofd, je denkt even nergens anders aan en wanneer je je zelf deze ruimte durft te geven, ontstaat er vaak een beeld, waar je innerlijk mee bezig bent. Te denken valt aan: ik ben enthousiast, verliefd, energiek, druk…maar ook ik hoor er niet bij,- ik mis mijn vader/moeder, ik heb geen vriendjes, ik ben anders dan anders…..

Door te onderzoeken en te voelen maken de leerlingen zelf keuzes over wat ze weg willen halen en wat niet, dit kan soms een reden hebben. Bovendien bevordert het de fantasie en het ruimtelijk inzicht van de leerling en is het goed voor de motoriek. (Kerndoel 54 )

Les 1: Kennismaking met gereedschappen/ steensoorten/ steenkeuze, start met beeldhouwen

Les 2: Bespreken van de lesbrief, vervolg beeldhouwen, centraal staat, wat voel en ervaar je in het werken speksteen

Groepsgrootte: Maximaal 6 personen
Duur: van 19:30 – tot 22:00  uur
Data: Woensdagavond in overleg
Locatie: Op locatie
Kosten: 100,00 per persoon (inclusief koffie/thee, lesbrief en steen)
Docent: Anna Akke Fopma
Inschrijven: via akte2.nl/netwerken
Bijzonderheden: Deze activiteit is uit te breiden naar meer lessen en verdieping van jezelf