Laatste nieuws

Workshop mal maken van je hand

Workshop mal maken van je hand - Laatste nieuws - Staal & Steen -Beeldhouwen in Friesland

Afgelopen zaterdag hadden we een workshop mal maken van je hand georganiseerd. Deze workshop werd gegeven door beeldend kunstenaar Saber Mikael.

Vorig jaar heb ik een mal van mijn Dansende Vogel laten maken en laten gieten in kunststof door Saber Mikael. Hierna kreeg ik regelmatig de vraag hoe één en ander in zijn werk gaat. Het leek mij dan ook wel leuk om Saber uit te nodigen in mijn atelier, zodat hij ons er iets meer over zou kunnen vertellen.

Ik organiseerde een workshop hand maken, zodat Saber één van de vele technieken van mal maken kon uitleggen en in praktijk brengen. Allereerst kregen we wat algemene informatie over het mal maken en liet Saber verschillende kunstwerken zien die hij had gegoten. Vervolgens mochten we zelf aan de slag en gingen we de kokers vastlijmen met een lijmpistool op een plankje hout.

Na het lijmen maakte Saber siliconen rubber klaar die in één van de kokers werd gegoten. Nu mochten we één voor één een hand in de koker laten zakken, vervolgens de hand nog een keer omhoog trekken en dan de hand weer in de koker laten zakken en een goede positie aannemen. Wanneer je dit niet deed, kreeg je luchtbellen onder de vinger toppen. In deze positie bleef je ongeveer vijf minuten staan.

De roze siliconen rubber werd langzaam wit en hard. Wanneer dit goed hard was mochten we de hand weer langzaam en met liefde bevrijden. Dit was wel spannend het moest echt langzaam gebeuren, zodat de mal niet kapot ging. Toen iedereen dit gedaan had, was het tijd voor een héérlijke lunch. De soep en broodjes lieten we ons goed smaken.

Na de lunch werd door Saber het kunststof gietsel gemaakt en mochten we dit goedje in onze eigen mal gieten. Hierna moesten we wel een tijdje wachten en besloten dan ook om met elkaar een frisse neus te halen en “It Eksmoarster Rûntsje" te wandelen. Toen we eenmaal terug kwamen, bleek de kunststof nog niet genoeg te zijn uitgehard en dronken we nog een kopje thee.

Saber schreef, voor een ieder die dit leuk vond, onze naam in het Arabisch en inspireerde hij ons hoe wij van deze letters/vormen een beeld konden maken. Omdat één en ander ons niet duidelijk was hoe hij dit zag demonstreerde hij er één in klei.

Door deze tijdvulling was de kunststof inmiddels gehard en konden de handen worden bevrijd uit de siliconenrubber. Wat een leuk, maar ook spannend werkje was dit. Het was allemaal nog erg kwetsbaar. Nadat alle handen bevrijd waren, bleken er twee te zijn die luchtbellen en braken er een paar vingers.

Snel begon het proces weer opnieuw voor de vier gedupeerden en werden de handen wederom  gegoten. Tot slot ging een ieder tevreden naar huis.

Anna Akke Fopma

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.