Laatste nieuws

Verdiepingsdag

Verdiepingsdag - Laatste nieuws - Staal & Steen

Eindelijk was het zover! De verdiepingsdag, een onderdeel van het project voor talent ontwikkeling in beeldende kunst “Verhalen in het landschap” in het CAV gebouw te Oldeberkoop.

Met enige spanning vertrok ik 8:45 uur richting Oldeberkoop met op de achterbank een stevige tas met daarin mijn mooie fotoboek en het beeldje In Gedachten veilig ingepakt . Beide kon ik presenteren voor de werkbespreking. Vooraf moest je je nog aanmelden en kon je je eigen programma samen stellen. Hiernaast was er nog ruimte om een kopje koffie/thee te drinken. Ruim op tijd aanwezig zijn was dan ook niet erg dacht ik, kan ik nog even acclimatiseren.

Eenmaal ruim op tijd gearriveerd in Oldeberkoop zag ik al een aantal mensen lopen, de ene met een grote tas, nog iemand met een nog grotere tas onder de arm, weer een ander met een klein bescheiden hand tasje. Toen mijn onzekerheid wilde toeslaan werd ik aangesproken door een aardige collega, die het ook allemaal spannend vond, ik was dus niet meer de enige. Al pratend liepen we gezellig kennismakend naar het CAV gebouw waar we ons inschreven en ons programma kozen.  Vervolgens namen we plaats en dronken ons kopje koffie/thee en namen de eerste indrukken in ons op.

Precies 10:00 uur werd de verdiepingsdag geopend door Minke Postma. We werden allen welkom geheten en de meesters die de workshops werden aan ons voorgesteld. Vervolgens hield Cees Buisman, hoogleraar biologische kringlooptechnologie, een pleidooi voor een nieuwe kijk op landschap en omgeving.

Na deze boeiende lezing had ik gekozen voor de werkbespreking onder leiding van Tjibbe Hooghiemstra. Enigszins onzeker samen met nog zeven kunstenaars werden de werken één voor één besproken. Hiervoor kregen we ieder acht minuten. Dit verliep soepel, hier en daar werden aantekeningen gemaakt. Ik zelf kreeg als feedback, kijk kritisch hoe je een beeld presenteert, hoe kun je beeld en sokkel meer samen laten vloeien, meer éénheid creëren.

Vervolgens was er een pauze, ruim gelegenheid om met andere kunstenaars in gesprek te gaan en de kunstwerken te bewonderen.

Rond 13:15 uur liepen we onder leiding van Gerrit Terpstra naar het huisje van Open Stal. Hier werd de workshop ruimtelijk/mixed media gegeven. De weergave van een landschap in 3D: hoe kan dat?

Gerrit had een vierkantje afgebakend in het grasveld, voor ons de opdracht om voor ons zelf een vierkant van een meter te zoeken in de buurt en dit te observeren, wat gebeurt er in die ruimte, wat zie je, wat gebeurt er en wat zou je ermee kunnen. Vervolgens werd dit geëvalueerd. Zelf vond ik in een vierkant van een meter een grote afgezaagde boomstam. Wat mij het meest opviel waren de verschillende zaaglijnen en de natuurlijke lijnen van de boom zelf. Interessant om gewoon even stil te staan bij wat je ziet en hoe je dit om kunt zetten naar 3D.

De volgende workshop was onder leiding van Trynstje Nauta, zij gaf ons in het kort enkele tips hoe we het beste een portret konden fotograferen. We moesten vooral  letten op vooral de licht inval. De camera’s van duur en goedkoop kwamen tevoorschijn en er werden heel wat foto’s gemaakt van elkaars gezicht. Ook hier weer wat van geleerd.

Kortom ik kan terug kijken op een leuke, leerzame dag. De tentoonstelling is deze week nog geopend op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag t/m 28 oktober van 13.00 uur tot 17.00 uur in het CAV-gebouw, Heerenveenseweg 16 in Oldeberkoop. Dus nog kans op te stemmen op mijn Dansende Vogel nummer 157.

Anna Akke Fopma

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.