Laatste nieuws

Rouwen na verlies

Rouwen na verlies - Laatste nieuws - Staal & Steen - Beeldhouwen in Friesland
Informatie avond over rouwen en verlies

Gisteravond beleefden we een mooie avond in het kerkje van Mantgum. Iepie Lindeboom-Hospes organiseerde samen met Eef Heinhuis een informatie avond over rouwen na verlies. Er waren verschillende sta tafels ingericht met informatie over rouwen na verlies met uiteenlopende thema’s.

Ik had twee enthousiaste cursisten meegenomen. Beide zijn ervaringsdeskundigen, die weten wat verlies en rouw betekend. Zij verzorgden een workshop voelsteentje maken en lieten de aanwezigen kennis maken met het werken in speksteen. Degene die hier aan deelnamen waren erg enthousiast. Ik raakte met iemand in gesprek, terwijl zij bezig was met het vormen van haar voelsteentje. Zij vertelde aan mij een verhaal wat zij eigenlijk nog met niemand had gedeeld. Zo gaat dat regelmatig, doordat je bezig gaat met het werken in speksteen raak je in een soort ontspanning, zodat emoties makkelijker naar buiten komen.

Zelf nam ik twee beelden mee die gemaakt zijn door klanten. Zij hebben de workshop vormgeven aan verdriet gevolgd en schreven bij hun ontstane beelden een verhaal over hun proces. Wat het met hun heeft gedaan en hoe therapeutisch het werken in speksteen voor hen heeft gewerkt. Een van de verhalen maakte veel indruk op mij en deze wil ik graag met jullie delen:

Ervaring

Als alleen praten niet helpt, dan is er kunst. Heel bewust ben ik met mijn steen aan de slag gegaan. Ik wilde een beeld maken voor mijn jongens. Mijn baby’s, te vroeg geboren om te kunnen leven op aarde. Elke les was een stap. Een stap naar meer innerlijke rust. Soms kreeg ik vragen over de betekenis van het beeld. Soms kwam er een gesprek op gang en kwamen er emoties los. Dit was en voelde oké. Mij open stellen en kwetsbaar op mogen stellen.

Het kon en mocht om vervolgens weer verder te gaan. Gedachten. Ik wil mijn jongens er zo uit laten zien zoals zij in mijn gedachten voortleven. Ze zijn op een betere plek waar ze alle liefde en rust hebben. In de warme , zachte vleugels van een moeder Engel. Daar zullen zij zijn tot ik ze weer mag omarmen. Deze gedachte en het geloven in heeft mij meer innerlijke rust gegeven. Beeldvorming was mijn therapie.

Rouwproces

Afgelopen week verscheen er een artikel van de EO op Facebook: Onvoldoende rouwbegeleiding op het werk heeft gevolgen. Dit artikel heb ik als ervaringsdeskundige op Facebook gedeeld. Uit ervaring weet ik dat er in meerdere gevallen vrij nuchter met verlies van wie of wat dan ook wordt omgegaan. Soms zelfs zo erg, dat wanneer iemand van je schoonouders overlijd, de werkgever van je verwacht dat je gewoon tussen de dag van overlijden en de begrafenis door wel kan werken.

Het rouwproces verloopt voor iedereen anders en heeft vaak een slingerbeweging. Wanneer je denkt dat je alles een plekje hebt gegeven, dat het klaar is, dan is er soms zomaar weer het gemis. Dat is niet ongezond, dat hoort erbij. Het is dan mooi dat er mensen in je omgeving zijn, die je snappen, die een luisterend oor hebben en je vervolgens weer kunnen helpen om door te kunnen gaan.

Mocht jij nu nadat je dit nieuws gelezen hebt, geïnteresseerd zijn om te voelen wat een workshop vormgeven aan verdriet met jou doet?

Geef je dan op via het contactformulier voor een proefworkshop op:

- Donderdagochtend 6 juni van 9:30 – 12:30
- Kosten: € 30,00 inclusief koffie/thee met wat lekkers en gebruik materialen
- Exclusief steen

Je krijgt professionele begeleiding en komt in contact met lotgenoten. Eventueel kan er as worden verwerkt in je ontstane beeld.

Voor meer informatie ben ik telefonisch bereikbaar op 06 - 19 05 14 69

Warme groet,

Anna Akke Fopma

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.