Laatste nieuws

Kunst achter dijken

Kunst achter dijken - Laatste nieuws -Staal & Steen - Beeldhouwen in Friesland
Expositie Festival Kunst achter dijken

Hoe leuk is het om tussen de beeldhouwlessen door mee te mogen doen aan een expositie. Jan en ik zijn gevraagd of wij mee willen doen aan het Festival Kunst achter dijken in Pingjum in het weekend van 4 en 5 mei. Omdat Pingjum vlak bij Exmorra ligt konden we deze uitnodiging niet afslaan.

Staal en Steen is te vinden in het dorpshuis van Pingjum. Naast het exposeren van een aantal van onze beelden geven we ook een demonstratie beeldhouwen. We nemen een aantal stenen mee zodat er voor een ieder de gelegenheid is om te ervaren wat beeldhouwen precies is en hoe een en ander in zijn werk gaat. Ook bestaat er de mogelijkheid om voor € 5,00 een voelsteentje te maken. Deze workshop wordt doorlopend aangeboden tijdens de openingstijden van de expositie.

Bij mooi weer zijn er op diverse plaatsen terrassen geopend. Het Dorpshuis, kerken, boerderijen en enkele woonhuizen zijn ingericht als expositieruimtes en muziekpodia. Het festival laat een selectie zien van wat er aan hedendaagse kunst in Friesland wordt gemaakt. Exposities met schilderijen, films, foto’s, beelden, en installaties vormen de basis van het festival. De kunstenaars zelf zijn tijdens het weekend  ook aanwezig.

Muziek

De tweede pijler van het festival vormen de optredens van muzikanten. De optredens vinden plaats op straat, in tuinen en tussen de kunstwerken in de expositieruimten. Zo speelt Orquesta Astor onder leiding van Bob Driessen tango’s in het oude schoollokaal van Lokaalwerk. De Harmonie van Pingjum bestaat dit jaar 125 jaar en viert dat onder andere tijdens het festival. Zij spelen in klein gezelschap op verschillende locaties in het dorp.

Swingen doet het optreden van Ananazz, de jongerenband uit Leeuwarden. Zij spelen Funk, Jazz, Afro-beat, Balkan Beat en Ska. Zij treden op in te Plak, bij mooi weer in de tuin. Tenslotte is er zaterdag het optreden van de Troubledoors; twee muzikanten die langs de exposities trekken en korte improvisaties laten horen naar aanleiding van de kunstwerken.

Bijzondere werken

Op het festival zijn ook bijzondere exposanten en tentoonstellingen te bezichtigen. Zo exposeren in Te Plak drie expressionistische schilders. Jan van der Meulen toont zijn felgekleurde fantasielandschappen en steden, samen met grafisch werk en kleurrijke beelden. Ton Bouchier uit Leeuwarden toont zijn vervormde portretten en onbeholpen manfiguren geschilderd in een ruimte van kleurvelden. Felix Roosenstein uit Pingjum toont enkele van zijn figuratieve schilderijen in blauw, wit en grijzen.

In het schuilkerkje, een van de mooiste gebouwen van Pingjum met een indrukwekkende geschiedenis, toont Monique Buising uit Leeuwarden haar installatie ‘Van scherven en smulpapen’. Haar uitstalling van gebroken en opnieuw in elkaar gelijmd servies, waarbij de ontbrekende scherven worden aangevuld met mos, stof, bloemen en draad, tonen een geschiedenis van bloei en verval. Ook haar gedichten, uit de dichtbundel Scherven, over ‘verlies, verwonde verhalen en vergeten dingen’, maken onderdeel uit van de installatie.

Stefan Belderbos laat in de oude bakkerij aan de Grote Buren 8 zijn plannen zien voor de toneelvoorstelling Kerk van klei. Deze voorstelling over het landschap in de Lytse Bouhoeke, met beeldende kunst, geluidskunst, koorzang en performances, staat voor november 2019 gepland in de Koepelkerk van Witmarsum.

Buiten het dorp

Buiten het dorp, na een mooie wandeling van vijftien minuten, kunt u genieten van een expositie met fotografie en beelden van 5 kunstenaars in een oude boerderij. En wie na al deze kunst even iets anders wil zien, kan op zondag ook terecht bij Cats Old Car Factory in Pingjum, een museum vol klassieke en antieke Amerikaanse auto’s.

De toegang voor alle voorstellingen en exposities tijdens het festival (passe partout) bedraagt € 3,00. De tickets zijn op de dag zelf te koop in het Dorpshuis, Lammert Scheltesstraat 12, of bij de Grote Buren 8, tegenover de Victoriuskerk.

De opening is zaterdag 4 mei om 11:30 in het dorpshuis aan de lammerscheltestraat 12 te Pingjum.

Openingstijden:
Zaterdag 4 mei van 13.00 tot 17.00
Zondag 5 mei van 11.00 tot 17.00 uur.

Graag tot ziens,

Jan en Anna Akke

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.