Laatste nieuws

Het is klaar

Het is klaar - Laatste nieuws - Staal & Steen

Mij word al veel de vraag gesteld wat is klaar? Ja dat mag een ieder voor zichzelf invullen, wat zie jij in mijn beeld?

In oktober kocht ik een zachte speksteen van 45 kilo. Mijn uitdaging was om een abstract beeld te maken. Een soort openstaand tuimelraam, een strakke vorm en als tegenstelling erom heen een golvende organische vorm. Dus ik ging fanatiek aan het hakken. Al snel bleek dat ik een wiskundige fout had gemaakt en het raam nooit kon tuimelen. Dan maar een openstaand raam, ook niets mis mee, als er maar een opening in kwam. Het beeld begon op een brievenbus te lijken in plaats van een open staand raam wat ik in gedachten had. Ik maakte een keus en hakte de bovenkant weg. Wat overbleef waren twee staanders, een smalle en een brede. In die twee staanders zaten al vormen van portretten.

Ik vertel vaak in mijn lessen, dat een bepaalde vorm geen toeval is, dus ben ik begonnen die twee portretten uit de steen te halen. In de cursus creatieve therapie geleerd dat alles wat je links ziet symbool staat van het verleden en wat rechts staat symbool staat voor de toekomst. Nu blijkt dus dat “het verleden” een smalle vorm is, wat zou kunnen duiden dat het verleden minder belangrijk in vorm is dan de rechterkant “de toekomst” welke een brede vorm is. Wanneer ik naar het verleden kijk, vervaagd mijn beeld. Ik heb bijvoorbeeld nog wel een foto van mijn vader en anderen die ik heb moeten missen, maar als ik die niet zou hebben, zou ik me niet meer kunnen herinneren hoe hij/zij er ook alweer uitzagen.

Dus het linker portret heb ik vaag uitgewerkt, golvend, in beweging, maar heeft nog wel een neus, ogen en mond. De rechterkant daarin tegen is wel duidelijk. Het is een vriendelijk, tevreden portret geworden in een organische vorm, golvend en ook in beweging. Tijdens de vormgeving van de voorkant, werd mij al duidelijk dat de rechterkant de voorkant van mijn boek zou worden. Een boek over mijn verleden. Door het vele hakken (verwerken) heeft het boek nog maar een smalle rug over. Eenmaal aan het boek begonnen, wilde ik uitdrukken, dat het boek veel gelezen is.

Je herkent het misschien wel, een pocket die in de zon ligt, er komt vocht bij, dan wordt het papier dikker en krijgen de bladzijden een gele gloed. Maar ja hoe doe je dat? Ik ben begonnen met kris kras in de dikke massa steen met een rechte beitel te gaan hakken, er ontstond een mooie laag, lijkend op kabbelend water, nou ja zeg, het hak patroon paste zo mooi in het geheel dat ik er emotioneel van werd. Bijzonder was de tegenstelling van de portretten links en rechts, die een gladde structuur hadden gekregen. Nu vroeg het boek nog om een titel, anders was het geheel te kaal. Welke titel zou passend zijn? Ineens wist ik het, HET IS KLAAR.

Eigenlijk ben ik wel klaar met het verleden. Ik heb genoeg gerouwd en wil verder de toekomst in, niet meer steeds geconfronteerd worden met de pijn en het verdriet. Helaas laat dit zich niet afdwingen en komt zo nu en dan het thema verdriet op de één of andere manier weer boven. Dus wat is nu klaar? Een boek uit mijn verleden, er zullen waarschijnlijk nog vele boeken in een andere beeldvormgeving volgen, of niet, dan is het klaar.

Raakt deze manier van beeldhouwen jou en zou je dit ook een keer willen beleven neem dan contact met me op via 06-19051469 of via het contactformulier.

Anna Akke Fopma

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.