Laatste nieuws

Enthousiasme

Enthousiasme - Laatste nieuws - Staal & Steen - Beeldhouwen in Friesland
Gezellige workshop

Afgelopen woensdagavond was er een gezellige workshop gepland door het bestuur van het Theehuis te Sneek. Sinds april 2017 ben je daar harte welkom om na je bezoek aan de Algemene Begraafplaats een kopje koffie of thee te komen drinken in het theehuis.

Het doel is om een gemoedelijke omgeving te creëren waar bezoekers contact hebben met de vrijwilligers en/of lotgenoten. Een warme en sfeervolle plek om even tot rust of bezinning te komen en een luisterend oor te vinden. Er ligt informatie over meerdere aspecten van het sterven en van het rouwproces.

Mettelina Baarda- Kuiper is de eigenaresse van Aandacht voor Verlies en Rouw. Ze heeft  bij Staal en Steen twee keer een eenmalige workshop gevolgd. Ineke Faber, uitvaart medewerker bij Dela, komt met regelmaat bij ons werken aan haar beeld. In een van deze lessen kwam vanuit mij de vraag of er door het bestuur ook activiteiten worden georganiseerd voor deze vrijwilligers. Dit werd wel gedaan, maar dan in het Theehuis.

Ik stelde voor of het ook een leuk idee was om een workshop voelsteen voor hen te organiseren. Voelen en aanvoelen is namelijk voor de vrijwilligers die in het Theehuis werken, een belangrijke kwaliteit die mooi  zou aansluiten bij een workshop voelsteen maken. Dit leek de dames een leuk idee.

Datum prikken

Er werd een geschikte datum gepland en de uitnodigingen gingen de deur uit. Rond 19:00 uur arriveerden 22 dames en 1 heer. Na een welkomstwoordje zochten ze allemaal een plekje aan de lange tafel die we in de ruimte naast ons Atelier klaar hebben gezet. Speciaal voor deze workshop ben ik op zoek gegaan naar een zachte steen en licht van kleur.

Na een korte uitleg ging iedereen aan de slag, de ene begon heel voorzichtig en de ander ging fanatieker te werk. Het eerste uur vloog om. De voelstenen hadden al bijna de gewenst vorm gekregen.

Jan had inmiddels de koffie/thee klaargezet en in de pauze kon er heerlijk worden bijgepraat. Ook was er nu tijd voor een formeel stukje waarbij de ervaringen in het Theehuis werden besproken.

Terwijl er heerlijk koffie en thee werd gedronken, gingen wij bezig om het tweede deel van de avond klaar te zetten. De kussentjes werden gezogen en omgeruild voor handdoeken, de waterbakjes voor het polijsten kwamen op de tafel etc.

Wisselen

De voelsteentjes kregen een nieuwe plek, wat ervoor zorgde dat d deelnemers na de pauze een andere buurvrouw/buurman kregen. Het was even zoeken na de pauze, sommige voelstenen leken op elkaar, maar na goed voelen had eenieder uiteindelijk zijn eigen voelsteen teruggevonden.

Na enige uitleg werden de voelstenen gepolijst met verschillende lagen schuurpapier. Hierna gingen de stenen een minuut in de magnetron, zodat ze warm aan voelden. De voelstenen werden in de was of olie gedaan. Uiteindelijk nog even een expositie voor de fotosessie.

De workshop voelsteen maken is super enthousiast ontvangen. De complimenten waren zo positief dat ik er erg van onder de indruk was. Wat heb ik toch geweldig en dankbaar werk om te zien dat deelnemers zo blij en enthousiast de deur uit gaan. Dank aan Jan en Ans voor hun ondersteuning deze avond.

Anna Akke Fopma

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.