Laatste nieuws

Beelden afgerond

Geborgenheid - Portfolio- Cursisten - Staal & Steen - Beeldhouwen in Friesland

Afgelopen week werden er weer een aantal  beelden afgerond. Het is zo mooi om te zien dat na het vele hakken, raspen en polijsten het uiteindelijke resultaat, en de soms verrassende kleuren van de beelden, naar voren komen. Één beeld kreeg afgelopen week nog een cadeautje van de steen. Dit wil zeggen, dan wordt er precies op de juiste plek een bijzondere tekening van de steen zichtbaar.

Zo gebeurde dit ook bij het beeld “Geborgenheid”. Eind juli kwam een cursiste langs voor een proefworkshop. Zij zocht een mooie donkergroene speksteen uit met een parelmoer lichtgroen laagje van ongeveer twee centimeter. Deze speksteen, met een overstekend randje, deed haar denken aan een vakantie, waar zij samen met haar man had zitten schuilen. Met deze steen ging ze aan het werk.

Al snel bleek dat zij aan één proefworkshop niet genoeg had. Dit beeldje wilde ze verder uitwerken. Langzaam holde zij de barst in de steen uit, zodat er een soort spleet ontstond. Hierna  wilde ze opzoek naar het lichtpuntje, het lichtgroene parelmoer. Dit bleek moeizamer te gaan dan ze dacht, aangezien de donkergroene laag toch enigszins hard was. Maar na lang door doorzoeken, raspen, kwam er dan toch eindelijk iets zacht groene steen naar voren. Pfff gelukkig, doel bereikt, nu de ontstane holling nog polijsten  en het waardevol gedenkbeeldje is klaar.

Vervolgens komt dan de vraag hoe zet ik dit beeldje op sokkel. Na enige tijd zoeken naar verschillende posities, zette ik haar beeldje rechtop (zij had hem in de breedte bewerkt). Plots zagen we tegelijkertijd een  soort mensfiguur op de rand van de holling staan, voorover gebogen,  starend naar de licht groene vlek. Bijzonder.  De mensfiguur werd er nog wat  duidelijker uit gehaald, met behulp van kleine raspen en mesjes. Vervolgens werd het beeldje gepolijst en hielden wederom het beeldje verticaal.

Er ontstond een kippenvel moment, de lichtgroene vlek, had nu de vorm van een mensfiguur. Even bijgekomen van dit cadeautje van de steen, plaatsen we het gewenste waxinelichtje bij het beeldje op de sokkel. Wederom kippenvel momentje, het licht wat door de spleet scheen naar binnen vormde een vlam om de mensfiguur.

 

Anna Akke Fopma

 

Terug naar laatste nieuws

Laatste nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.