Pytsje Cuperus

Expositie wolschilderijen van Pytsje Cuperus

Vanaf 25 januari ‘20 is er in Galerie Staal en Steen een expositie van wolschilderijen. Kunstenaar Pytsje Cuperus maakt schilderijen met gekleurde en gekaarde schapenwol.

‘Hikke en tein’ (opgegroeid) in Nes (D). Een agrarisch dorp tussen de beide vissersdorpen Wierum en Paesens/Moddergat waar het waddenlandschap een grote rol in haar leven speelde. Zomers wandelden ze als gezin naar de zeedijk, zwommen ze in zee en in de poelen binnendijks, ’s winters was de dijk het talud waarvan ze met sleeën naar beneden gleden.

Ook nu bezoekt zij met enige regelmaat het waddengebied en de Waddeneilanden, de omgeving die dient als inspiratiebron voor haar wolschilderijen.

Pytsje Cuperus schildert met gekleurde en gekaarde schapenwol met behulp van de techniek droog-/naaldvilten. Hiervoor maakt zij gebruik van diverse viltnaalden, waarmee ze de wol op het pitjeskatoen aanbrengt. Dat gebeurt laag op laag met gekleurde wol. Hierdoor verandert het landschap in een wolschilderij.

Deze manier van werken aan een schilderij geeft haar een rust die te vergelijken is met de rust van de stilte die wordt ervaren als zij wandelt in dit prachtige, mooie kwelderlandschap aan de Waddenkust. Het landschap van haar kinderjaren.

Pytsje Cuperus - Exposant Galerie Staal & Steen
Pytsje Cuperus - Exposant Galerie Staal & Steen
Pytsje Cuperus - Exposant Galerie Staal & Steen