Coob Zeeman

Coob Zeeman put haar inspiratie als zeeschilder vooral uit haar zeilervaringen. Zij maakt regelmatig tochten op de Friese meren, langs de Wadden en op de Noordzee. Haar indrukken legt ze daarbij vast in vlugge tekeningen omdat echt schilderen aan boord niet altijd mogelijk is. Thuis in het atelier dienen de schetsjes als uitgangspunt voor veelal nieuwe composities.

Beweging op en van het water is een onderwerp dat haar al jaren boeit. De nooit ophoudende wind veroorzaakt steeds andere omgevingsvormen in waterspiegelingen. Coob Zeeman speelt graag met deze vervorming.

Coob Zeeman heeft een voorkeur voor ongewone standpunten. De ene keer is deze hoog ingezoomd op details, onderdelen van schepen en de reflecties op het water. Dan richt ze, liggend op het dek, de blik naar boven op lijnen en zeilvlakken die vanuit die positie in de vrije ruimte lijken te zweven. Zonder houvast, met daarachter een beweeglijke lucht die een andere richting heeft dan het deinende en rollende vaartuig. Soms ook probeert ze de veelvormige oneindigheid van de ruimte te treffen. Dan trekt een bijzondere wolkenformatie de aandacht of de veranderlijkheid van het niemandsland tussen eb en vloed.

Haar werken zijn geen natuurgetrouwe afbeeldingen met maritieme details. De vormen van kust, zee, scheepsrompen, zeilen en masten zijn daarbij opgebouwd uit verschillende vlakken over felgekleurde onderlagen. Verrassend is dat ze vaak gebroken worden door lijnen van stagen, landvasten en dergelijke, die dwars of schuin door het beeld lopen. Met deze haast expressionistische beeldmiddelen wordt een gevoel van spanning opgeroepen. Deze kan bij afbeeldingen van schepen versterkt worden doordat nergens het geheel van romp en tuigage in beeld is gebracht. Een en ander heeft tot doel de fantasie te stimuleren: de fantasie van de misschien 'grote oversteek' die ieder ooit ergens heen wil maken.

Opleiding (onder andere):

  • Academie voor Beeldende Vorming te Amsterdam, tekenen
  • Rijksacademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam, vrij schilderen

Technieken: aquarel, (olie-) en acrylverf, krijttekening, grafiek

Werkwijze:
Haar schildertrant kenmerkt zich daarbij door een krachtig en expressief kleurgebruik, soms afgewisseld met diverse transparante lagen over een felgekleurde onderlaag.

Exposities (onder andere): Antwerpen, Caen, Hamburg, Connecticut (USA), Parijs, New York (USA), Amsterdam, Alkmaar, Appingedam, Baarn, Bergen, Den Helder, Den Haag, Edam, Groningen, Hoorn, IJmuiden, Katwijk, Lemmer, Middelburg, Monnickendam, Noordbeemster, Rotterdam, Scheveningen, Sneek, Texel, Veere, Vlieland, Woudrichem.

Werk in stock: Ann’s Art; galerie en kunstbemiddeling te Groningen

Werk in openbare verzamelingen   Rotterdam, Maritiem museum Prins Hendrik, Middelburg, SBK Zeeland, Amsterdam, Gemeente,  Friesland, diverse particulieren, instellingen en bedrijven

Lidmaatschap: Nederlandse Vereniging van Zeeschilders

http://www.coobzeeman.nl
Telefoon: 06 - 22 21 98 53
E-mail: coobzeeman@gmail.com

 

 

Coob Zeeman - Exposant Galerie Staal & Steen
Coob Zeeman - Exposant Galerie Staal & Steen